Kategorie

Informacje

Sezonowe owoce i warzywa. Co warto jeść latem?

Opublikowano: 2023-08-11 14:26:03
Kategorie: Aktualności

Sierpień to czas, kiedy obfitość natury dostarcza nam pełnię smaków i wartości odżywczych. Wybierając sezonowe produkty, nie tylko troszczymy się o nasze zdrowie, ale również wspieramy lokalnych rolników i dbamy o środowisko naturalne.

Po jakie warzywa warto sięgać latem?

Sięgając po sezonowe warzywa, dostarczamy naszemu organizmowi witaminy i mikroelementy. Sierpień oferuje nam szereg warzyw, więc nie ma miejsca na nudą na naszych talerzach. Jest pysznie i kolorowo!

Sierpień wielu z nas kojarzy się z pomidorami - i słusznie! Soczyste, czerwone pomidory zawierają dużo witaminy C, potasu i likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Warto spożywać je surowe, jako dodatek do sałatek i kanapek lub przygotować z nich przetwory.

Obok pomidorów, warto wymienić także inne warzywa z rodziny psiankowatych - między innymi bakłażana oraz paprykę. Bakłażan jest bogaty w błonnik i świetnie sprawdzi się na letniego grilla. Z kolei papryka to prawdziwa bomba witaminowa! Bogata w witaminę C, beta-karoten i flawonoidy, wspiera nasz układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.

Trzeba również wspomnieć o warzywach dyniowatych - ogórki, dynie i cukinie. Ogórki pomagają nawadniać organizm, ponieważ w dużej mierze składają się z wody, dynia zawiera dużo beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, wspierając zdrowie wzroku i skóry, zaś cukinia jest bogata w minerały, takie jak potas i magnez, które wspierają zdrowie serca i układu nerwowego.

Jednak to nie koniec! Sierpień obfituje również w warzywa zielone, takie jak rukola, szpinak czy różne rodzaje sałaty, a także w warzywa kapustne, korzeniowe i cebulowe. Nie zapominajmy o ziemniakach, które przecież królują na naszych stołach w codziennych obiadach!

Sezonowe owoce i ich właściwości

Lato to także czas, kiedy natura obdarza nas pysznymi owocami! Jest smacznie, kolorowo, a do tego zdrowo - czego chcieć więcej? Owoce wykorzystujemy w deserach, ciastach, a niektórych z nas przygotowują owocowe przetwory. Przyjrzymy się więc z bliska niektórym z darów natury.

Jabłka to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce i nic dziwnego - są łatwo dostępne, pyszne i bogate w wiele witamin. Są one źródłem polifenoli, które zapobiegają chorobom nowotworowym czy chorobom układu sercowo-naczyniowego. Pektyny zawarte w jabłkach mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.

Jednym z najbogatszych źródeł witaminy C jest agrest. Dzięki temu ten owoc o charakterystycznym, kwaśnym smaku wspiera układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu infekcji. 

Innym popularnym owocem jest śliwka. Wśród takich witamin jak witamina C, K, A, E, witaminy z grupy B, to także źródło potasu, magnezu, błonnika i antyoksydantów. Jedząc śliwki wspieramy nasz układ odpornościowy oraz zdrowie serca.

Po jakie jeszcze owoce warto sięgnąć w sierpniu? Maliny, porzeczki, jagody, a także nektaryny, brzoskwinie oraz morele. Nie ma na co czekać - korzystaj z dobrodziejstw, które natura przygotowała i ciesz się bogactwem witamin na swoim talerzu!

Poza zdrowotne korzyści jedzenia sezonowo

Jak mogłeś zauważyć, jedzenie sezonowo to ogrom korzyści dla zdrowia. Jednak nie tylko! Wybierając sezonowe owoce i warzywa, pozwalamy sobie na lepsze zrozumienie cyklu natury i naturalnego rytmu żywności. To pozwala nam doceniać różne pory roku, ich charakterystyczne produkty i czerpanie radości z jedzenia tego, co jest dostępne w danym czasie. Dzięki temu możemy być bardziej świadomymi i zrównoważonymi konsumentami.

To także ekologiczne podejście do życia, ponieważ wspieramy lokalnych rolników, zwiększamy zrównoważony rozwój i zmniejszamy emisję gazów cieplarnianych związanych z transportem spożywczym. Owoce i warzywa, które dojrzewają w odpowiednich warunkach, wymagają mniej energii i chemicznych środków ochrony roślin, co przyczynia się do zmniejszenia naszego wpływu na środowisko.

Podsumowanie

Wybierając świeże owoce i warzywa, czerpiemy korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska. Nie tylko korzystamy z lepszych walorów smakowych, ale także oszczędzamy pieniądze, ponieważ sezonowe produkty są zazwyczaj tańsze. Wprowadzenie sezonowych produktów do naszej diety pomaga nam lepiej zrozumieć i docenić cykl natury. W każdej porze roku mamy możliwość skosztowania różnorodnych smaków i korzystania z różnych składników, które w danym czasie są najbogatsze i najbardziej wartościowe dla naszego organizmu. Jedzenie sezonowych produktów to nie tylko zdrowy wybór, ale także świadomy i odpowiedzialny sposób odżywiania. 


Udostępnij ten wpis

Dodaj komentarz

 (http://)